64x64
Zgjim Sherifi
Thjesht kurioz
14 Shtator 2019 · 2 min lexim

Historia e Manga-s

Historia e Manga-s

Në Japoni janë të përhapura në masë të madhe Mangat. Mangat janë pak a shumë si novelat grafike me plot vizatime dhe ilustrime të karaktereve, qyteteve, armëve etj.

Mangat janë zhvilluar në Japoni si art i veçantë. Thuhet se mangat e para janë paraqitur në shekullin e 12 te erës sonë dhe aty mendohet te jetë baza e leximit nga e djathta në të majtë. Në periudhën e Edo-s apo në kohën kur Shoguni ka udhëhequr ne Japoninë feudale të viteve 1603-1867, Toba Ehon ka themeluar konceptin e Mangave. Pastaj në shekullin e 19, Mangat janë bërë shumë të famshme në Japoni.

Sot, Mangat janë një industri milionëshe dhe kanë bërë që Japonia nga shumë te rinj të njihet nga këto krijime dhe serializime të tyre.

Statistikë:

 Mangat më të shitura në histori janë: One Piece, Dragon Ball Z, Naruto, Attack On Titan, Bleach, JoJo’s Bizarre Adventure dhe shumë të tjera. Njëra nga këto, One Piece, është Manga më e shitur në histori me rreth 454 milionë kopje të shitura. 


Zgjim Sherifi
Thjesht kurioz
64x64
Manga
Në Japoni janë të përhapura në masë të madhe Mangat. Mangat janë pak a shumë...

Gjithashtu lexoni


0 komente