64x64
Kaltrina Dulaj
24 Tetor 2019 · 4 min lexim

The Lives of Others ( Das Leben der Anderen) (2004)

The Lives of Others ( Das Leben der Anderen) (2004)

You know what Lenin said about Beethoven's Appassionata, 'If I keep listening to it, I

won't finish the revolution.' Can anyone who has heard this music, I mean truly heard it, really be a bad person?


Para rënies së Murit të Berlinit, popullsia e Gjermanisë Lindore u monitorua nga afër nga Policia Sekrete Shtetërore (Stasi).

Ministria e Sigurisë Shtetërore, zakonisht e njohur si Stasi, krijoi një rrjet të gjërë spiunësh për të kontrolluar çdo sferë të jetës gjermane.

Çdokush që dyshohej paksa për të sfiduar shtetin, iu nënshtrua një mbikëqyrjeje të vazhdueshme; shtëpitë e tyre ishin përgjuar, telefonat ishin përgjuar, letrat e tyre u hapën dhe, nëse u shpallën fajtorë për përmbysje ose mosmarrëveshje, u burgosën dhe u torturuan.

Në këtë sistem nuk ka jetë private.

Është brenda këtij ambienti Orwellian që von Donnersmark vendos debutimin e tij të habitshëm si regjisor. 

Gjermania "Demokratike" ishte një shembull i gjithçkaje që nuk do të ndodhte në një demokraci: persekutimet, censurë, vrasje, dëgjim të telefonave, dhe përdorimin e gënjeshtrave si një politikë shtetërore.

Gjermania Perëndimore është armiku, komunizmi është në fuqi, dhe qeveria paguan një luftë të heshtur, represive ndaj qytetarëve të saj nëpërmjet Stasi (ose policisë sekrete).


Kapiteni Gerd Wiesler (Ulrich Muhe) është një oficer i Stasi (policia sekrete e RDGJ) me një rekord të shërbimeve që pasqyron me besnikëri shkallën e tij të angazhimit në luftën për ruajtjen e socializmit real. Ai është një njeri i ftohtë dhe metodik, i cili nuk i jep hapësirë ndjenjës ose dyshimit kur është fjala për mbrojtjen e RDGJ-së, është dikush që e ka dhënë plotësisht jetën e tij për mbrojtjen dhe ruajtjen e komunizmit.

Wiesler është një qenie e vetmuar, diçka thelbësore për çdo sistem totalitar që të vazhdojë, pa miq apo dashuri, jeta e tij është ndërtuar nga dhe për shtetin që është ai i cili në të njëjtën kohë i jep atij dinjetetin e tij.

Megjithatë, jeta e Wiesler do të ndryshojë në mënyrë drastike kur ai është caktuar për të spiunuar shkrimtarin Georg Dreyman (Sebastien Koch) dhe të dashurën e tij, aktoren Christa-Maria Sieland (Martina Gedek). Georg, ashtu si shumica e miqve të tij intelektual, nuk beson në regjim, por është nën zgjedhën e një fuqie gjithëpërfshirëse që është e aftë të heqë dy pasionet e tij: shkrimin e dramave dhe gruan e tij. 

Nëpërmjet përgjimit në të gjithë shtëpinë, Wiesler zhyt veten në jetën e këtij çifti, të miqve të tij, të romancës së tij, të besimit, dhe nuk e imagjinon se sa larg do ta bëjë ky mision të rishqyrtojë konceptin e tij të jetës dhe të botës.

Këtu është një nga karakteristikat themelore të ideologjisë: nuk ka rëndësi personi, por ideja, fuqia; kështu që gjithçka duhet bërë për kontroll, dhe kështu të gjithë janë nën dyshim.

Qytetari nuk është më një person, ai nuk është më një individ unik dhe i paarritshëm, është një gjë tjetër, diçka e objektuar nga pushteti shtetëror për ta shkatërruar, për ta urdhëruar, për ta detyruar atë, që të mos dalë asgjë nga korniza e idealit absolut.


Liria nuk është kusht për lumturinë dhe përmbushjen e njeriut si një aftësi për aderimin në atë që plotëson jetën e tij, por bëhet një liri negative, e zgjedhur brenda asaj të përgatitur paraprakisht nga pushteti: mund të zgjedhësh se çfarë pushteti thonë se ju mund të zgjidhni, pjesa tjetër nuk ekziston, ose nuk duhet të ekzistojë. Siç tha Orwell, "gjithçka që nuk është e detyrueshme është e ndaluar.


Një film emocionues ku një libër mund të ndryshojë jetën e një personi dhe perceptimin e tyre të botës, ku një sonatë mundet për të qenë diçka më shumë se muzika, ku gjaku i shumë njerëzve mund të përfaqësohet me bojë të kuqe të një letre.

Historia e një grupi njerëzish që përpiqen të mbijetojnë me kokën e tyre të lartë në një

regjim në të cilin ata përdorën për të prerë gjithçka.

Të mjerët gjithmonë përkushtohen në trup dhe në shpirt për të rrëmbyer të gjitha lulet, pa e kuptuar se pranvera gjithmonë arrin.Gjithashtu lexoni


0 komente