64x64
Robert Gashi
Lexues i flakt.
9 Shtator 2019 · 7 min lexim

Si po e rrezikojne rrjetet sociale dijen tonë

Si po e rrezikojne rrjetet sociale dijen tonë

Wikipedia një nga nga shtyllat e fundit të mbetura të rrjetit të hapur dhe të decentralizuar, është në një krizë ekzistenciale.


Kjo nuk të bëjë asgjë me paratë. Disa vite me parë, faqja filloi me panik një kampanjë për mbledhje fondesh, por ironikisht falë Donald Trump, Wikipedia nuk ishte kurrë më e pasur ose e mirë-organizuar. Liberalët Amerikanë, brengoseshin që ngritja e Trump-it, kërcënonte idealet themelore të vendit të Iluminizmit, kjo qoi një fluks të konsiderueshëm fondesh që kanë stabilizuar bilancin e jofitimprurës.


Ky lajm i gëzuar maskon një problem më shqetësuar, rrafshimin i nivelit të rritjes në numrin e kontribuesve në faqen e internetit. Eshtë një tjetër shenjë shqetësuese e një tendence të përgjithshme në mbarë botën: Vetë ideja e dijes në vetvete është në rrezik.


Ideja që qëndron pas Wikipedias - si të gjitha enciklopeditë para saj ka qenë të mbledhë tërësinë e njohurive njerëzore. Qëllimi i saj që shtrihet pas qysh nga Epoka e Artë e Islamit, kur studiues të shumtë të frymëzuar nga verdikti i famshëm i Muhamedit për ‘Kërkoni njohuri, edhe nga Kina kanë vendosur të mbledhin dhe dokumentojnë të gjitha informacionet ekzistuese për një larmi të gjerë temash, përfshirë përkthime nga gjuhët si greqishtja, persisht, siriane dhe indiane në arabisht. Në shekullin e 9-të, një student me emrin Ibn Qutaybah mblodhi enciklopedinë e parë të vërtetë, 10 libra për pushtetin, luftërat, fisnikëri, karakter, mësim dhe elokuencë, asketizëm, miqësi, lutje, ushqim dhe gra. Ai u pasua një shekull më vonë nga një studiues tjetër persian, al-Khwārizmī i cili përveç shpikjes së algjebrës, prodhoi një enciklopedi që përfshin atë që ai e quajti njohuri vendase (jurisprudenca, filozofia shkollore, gramatika, detyrat e sekretarisë, metrikë dhe arti poetik, histori) dhe njohuri të huaja (filozofi, logjikë, medicinë, aritmetikë, gjeometri, astronomi, muzikë, mekanikë, alkimi). Kinezët kishin enciklopedinë e tyre që daton që nga shekulli i 7-të. 


Në Evropë, përpjekja për të përpiluar një enciklopedi moderne filloi me Iluminizmin në shekullin e 18-të. (Immanuel Kant krijoi një moto të përshtatshme latine për lëvizjen: "Sapere aude", ose "guxo të dishë.") Mendimtarët Francez të Iluminizmit si Francis Bacon dhe Denis Diderot filluan përpilimin e enciklopedive ambicioze, duke frymëzuar të tjerët në të gjithë Francën, Gjermaninë, Anglinë, Zvicrën dhe Hollandën. Pakënaqësia e klasës sunduese fetare me përpjekjen vetëm ndihmoi  fizibilitetin e saj financiar; kishte një treg të dukshëm për këto koleksione masive, të botuara shpesh në vëllime të shumta, për një klasë të mesme gjithnjë e më laike. Vëllimi i parë i Encikopedisë u shit në 1751 deri në 2000 abonentë, të cilët shkonin për marrë të gjithë setin prej njëzet-e-tetë vëllimesh. Mendimtarët e shquar revolucionarë si Voltaire, Ruso dhe Montesquieu u përfshinë në redaktimin e veprës dhe disa madje përfunduan në burg. Vetëm 17 vjet pas botimit të vëllimit të fundit në 1772, filloi revolucioni francez, duke çuar në ndoshta shtetin më laik në historinë njerëzore.


KY TREND DREJT racionalizmit dhe iluminizmit u rrezikua shumë, përpara ardhjes së internetit. Siç vuri në dukje Neil Postman në librin e tij të vitit 1985 Dëfrim për Vetën Tonë Deri në Vdekje, ngritja e televizionit solli jo vetëm një medium të ri, por një ligjërim të ri: një zhvendosje graduale nga një kulturë tipografike në një fotografike, e cila nga ana tjetër nënkuptonte një zhvendosje nga racionaliteti në emocione, ekspozim në argëtim. Në një botë me qendër imazhin dhe të drejtuar nga kënaqësia, Postman vuri në dukje, nuk ka vend për të menduar racionalisht, sepse thjesht nuk mund të mendosh me imazhe, është teksti ai që na mundëson të “zbulojmë gënjeshtrat, konfuzionet dhe mbivendosjet, të zbulojmë abuzimet e logjikës dhe sensit të përbashkët. Do të thotë gjithashtu të peshoni idetë, të krahasoni dhe pohoni kontrastin, të lidhni një përgjithësim me një tjetër ”.


Dominimi i televizionit nuk ishte i kufizuar në dhomat tona të ndenjës. Kjo përmbysi të gjitha ato zakone të mendjes, duke ndryshuar rrënjësisht përvojën tonë me botën, duke ndikuar në sjelljen e politikës, fesë, biznesit dhe kulturës. Ajo uli shumë aspekte të jetës moderne në argëtim, sensacionizëm dhe tregti.

"Amerikanët nuk bisedojnë me njëri-tjetrin, ne argëtojmë njëri-tjetrin," shkroi Postman. "Ata nuk shkëmbejnë ide, ata shkëmbejnë imazhe. Ata nuk debatojnë me propozime; ata argumentojnë me dukje të jashtme, personalitete dhe reklama ".


Në fillim, Interneti dukej se po shtypte kundër kësaj tendence. Kur u shfaq drejt fundit të viteve 80 si një medium thjesht i bazuar në tekst, ai u pa si një mjet për të ndjekur dije, jo kënaqësi. Arsyeja dhe mendimi ishin vlerësuar më së shumti në këtë "kopsht" - të gjitha të ardhura nga projekti i Iluminizmit. Universitetet në mbarë botën ishin ndër të parat që u lidhën me këtë medium të ri, i cili priti grupe diskutimesh, blogje informuese personale ose grupore, revista elektronike dhe lista dhe forume akademike të postave. Ishte një projekt intelektual, jo për tregti apo kontroll, i krijuar në një qendër kërkimore shkencore në Zvicër.


Wikipedia ishte një frut i këtij kopshti. Kështu ishte kërkimi në Google dhe modeli i tij i reklamave bazuar në tekst. Dhe kështu ishin bloget, të cilat vlerësonin tekstin, hipertekstin (linqet), njohuritë dhe letërsinë. Ata demokratizuan në mënyrë të efektshme aftësinë për të kontribuar në korpusin global të njohurive. Për më shumë se një dekadë, në internet krijoi një hapësirë alternative që kërcënonte kontrollin e televizionit ndaj shoqërisë.


Rrjetet sociale, megjithëkëtë, kanë kolonizuar ueb-in për vlerat e televizionit. Nga Facebook në Instagram, mediumi përqendron vëmendjen tonë në video dhe imazhe, duke shpërblyer thirrjet emocionuese me butona ‘like’ më shumë se ato racionale. Në vend të një kërkimi për njohuri, ajo na përfshinë në një qejf të pafund për miratimin e menjëhershëm nga një audiencë, për të cilën ne po performojmë vazhdimisht por pa vetëdije. (Po thotë se, ndërsa Google filloi jetën si tezë doktorature, Facebook filloi si një mjet për të gjykuar paraqitjet e shokëve të klasës.) Kjo zvogëlon kuriozitetin tonë duke na treguar saktësisht atë që ne tashmë duam dhe mendojmë, bazuar në profilet dhe preferencat tona. Motoja e Iluminizmit për "Guxoni të dini" është bërë "Guxoni të mos t'ju bëhet vonë që të dini".


Eshtë një zhvillim që vërteton më tej fjalët e filozofit francez Guy Debord, i cili shkroi se, nëse para-kapitalizmi kishte të bënte me "të qenurit", dhe kapitalizmin për "të paturit", në kapitalizmin e vonë ajo që ka rëndësi është vetëm "të shfaqurit" - duke u shfaqur i pasur , i lumtur, i menduar, interesant dhe kozmopolitan. Eshtë e vështirë të hapësh Instagram pa u goditur nga saktësia e diagnozës së tij.


Tani sfida është të shpëtojmë Wikipedian dhe premtimin e saj për një koleksion falas dhe të hapur të të gjitha njohurive njerëzore në mes të pushtimit të një televizioni të ri dhe të vjetër - si të mbledhin dhe ruajnë njohuritë kur askush nuk kujdeset të dijë. Televizioni madje ka infektuar vetë Wikipedia-sot shumë nga hyrjet më të njohura kanë tendencë të sillen rreth serive televizive ose kastave të tyre.


Kjo nuk do të thotë se është koha për të hequr dorë. Por duhet të kuptojmë se rënia e uebit dhe në këtë mënyrë edhe e  Wikipedia-s është pjesë e një zhvendosjeje shumë më të madhe qytetërimi e cila sapo ka filluar të shpaloset.
Robert Gashi
Lexues i flakt.

Gjithashtu lexoni


0 komente