64x64
Robert Gashi
Lexues i flakt.
5 Shtator 2019 · 9 min lexim

Njerëzit nuk e njohin edhe aq mirë vetveten e tyre

Njerëzit nuk e njohin edhe aq mirë vetveten e tyre

Gjasat janë që kolegët tuaj dijnë të vlerësojnë më mirë disa gjëra rreth personalitetit tuaj sesa vetë ju.


Kur Donald Trump postoi në Twitter se ai ishte një "gjeni shumë i qëndrueshëm", ai u akuzua për mungesë të vetëdijes nga gazetarët dhe komedianët.  Por e vërteta është se askush nuk ka vetë-vetëdije të përsosur, ju ndoshta besoni më shumë se disa gjëra për veten tuaj që nuk janë në fakt të vërteta.


Pavarësisht nëse është për të zënë një vend pune ose për të bërë përshtypje në një takim, njerëzit kalojnë një kohë marramëndese duke bërë pretendime për veten e tyre. Ka kuptim: Ju jeni personi i vetëm në Tokë që keni njohuri të drejtpërdrejtë për çdo mendim, ndjenjë dhe përvojë që keni pasur ndonjëherë.  Kush mund të ju njohë më mirë se ju?  Por çasja e prapaskenës së mendjes suaj ndonjëherë ju bën personi e fundit në Tokë që të tjerët duhet t'i zënë besë.  Mendoni sikur të keni një makinë: Vetëm se ju e keni vozitur atë me vite nuk do të thotë që mund të përcaktoni kur dhe pse motori u prish.


Gjashtëmbëdhjetë studime shumë të besueshme të mijëra njerëzve në punë kanë treguar që bashkëpunëtorët e njerëzve janë më të mirë në njohjen se si personaliteti i tyre do të ndikojë në performancën e tyre të punës sesa vetë ata për veten e tyre.  Si shkencëtar shoqëror, nëse dua të di rreth personalitetin tuaj, mund t'ju kërkoja të plotësoni një studim se sa i qëndrueshëm, i besueshëm, miqësor, dallues dhe kurioz jeni.  Por do të ishte shumë më mirë nëse do të kërkoja nga bashkëpunëtorët tuaj që t'ju vlerësojnë për të njëjtat tipare: Ata shpesh janë më shumë se dy herë më të saktë.  Ata mund të shohin gjëra që nuk mund t’i bësh ose nuk i keni dhe këto studime tregojnë se çdo gjë që dini për veten tuaj që bashkëpunëtorët tuaj nuk e dinë janë të parëndësishme në punën që bëni ju.


Të metat e njerëzve janë të parashikueshme: Ekzistojnë disa lloje tiparesh ku njerëzit nuk mund ta shohin veten qartë, por të tjerë në të cilat munden.  Psikologia Simine Vazire u kërkoi njerëzve që të vlerësonin veten dhe katër miq të tyre në një mori tiparesh, duke filluar nga stabiliteti emocional dhe inteligjenca, deri te krijimtaria dhe pohueshmëria.  Pastaj, për të parë nëse ata kishin parashikuar personalitetet e tyre më mirë sesa kishin bërë miqtë e tyre, ata bënë një mori testesh që matin këto tipare.


Lajmi i mirë: Ju keni një pasqyrë unike për qëndrueshmërinë tuaj emocionale.  Në studim, njerëzit i tejkaluan miqtë e tyre duke parashikuar se sa të shqetësuar do të dukeshin dhe do të tingëllojnë kur flasin për mënyrën se si ndiheshin për trupat e tyre.  Por ata nuk bënë më mirë sesa miqtë e tyre (ose sesa të huajt që i kishin takuar ata vetëm tetë minuta më parë) në parashikimin se sa bindës do të ishin në një diskutim në grup.  Dhe kur ata u përpoqën të parashikonin performancën e tyre në një test IQ dhe një test krijimtarie, ata ishin më pak të saktë se miqtë e tyre.


Njerëzit e njohin veten e tyre më mirë në tiparet që janë të vështira për tu vëzhguar dhe që pranohen lehtë.  Qëndrueshmëria emocionale është një gjendje e brendshme, kështu që miqtë tuaj nuk e shohin atë aq qartë sa ju.  Dhe, megjithëse njerëzit mund të mos dëshirojnë ta quajnë veten të paqëndrueshëm, diapazoni i pranueshëm shoqëror është mjaft i gjerë, kështu që ne nuk kemi prirje të ndjehemi tmerrësisht të shqetësuar nga fakti që mund të kemi ankthe.  Në tipare më të dukshme, ne nuk kemi njohuri unike.  Nëse jeni një ekstrovert i tërbuar ose një introvert radikal, ne nuk kemi nevojë t'ju pyesim, ne mund ta marrim atë shumë shpejt nga shfaqjet tuaja në karaoke ose nga ankesat tuaja që burri juaj i shkruan me zë të lartë.  Dhe në tiparet më vlerësuese, thjesht nuk mund të jeni të besueshëm.  Ju ndoshta dëshironi të bindni të gjithë dhe veten tuaj që jeni të zgjuar dhe krijues.


Kjo është arsyeja pse njerëzit mbivlerësojnë vazhdimisht inteligjencën e tyre, një model që duket se është më i theksuar tek burrat sesa gratë.  Është gjithashtu edhe arsyeja pse njerëzit mbivlerësojnë bujarinë e tyre: është një tipar i dëshirueshëm.  Dhe është arsyeja pse njerëzit bien viktimë e paragjykimit tim të ri të preferuar: paragjykimi "nuk jam paragjykues", ku njerëzit kanë tendencë të besojnë se kanë më pak paragjykime sesa një mesatar amerikan.  Por nuk mund të gjykoni nëse jeni paragjykues, sepse kur bëhet fjalë për veten tuaj, ju jeni gjykatësi më i njëanshëm nga të gjithë.  Dhe sa më shumë që njerëz të mendojnë se janë objektivë, aq më shumë diskriminojnë, sepse nuk e kuptojnë se sa të prekshëm janë ndaj paragjykimeve.


Sa herë që një tipar është i lehtë për tu vëzhguar ose vështirë të pranohet, keni nevojë për njerëz të tjerë që të mbajnë një pasqyrë për ju.  Partnerët romantikë dhe miqtë e afërt mund të jenë më të informuar, sepse ata ju kanë vëzhguar më shumë, por ata gjithashtu mund të kenë mendime mjegulluese, sepse ata ju zgjodhën juve dhe shpesh ndajnë atë dëshirë të bezdisshme për t'ju parë pozitivisht.  Keni nevojë për njerëz që kanë prirje t'ju shohin ashtu si jeni.  Dhe unë besoj shpesh herë se ata njerëz janë kolegët tuaj.  Njerëzit me të cilët bashkëpunoni ngushtë kanë një interes të caktuar për t'ju bërë më të mirë (ose të paktën më pak të vështirë).  Problemi është se ata shpesh nuk kanë dëshirë t'ju tregojnë gjërat që nuk doni të dëgjoni, por duhet t'i dëgjojnë.


Gjatë muajve të fundit, kam mësuar shumë se si t'i kapërcej ato barriera.  Ndërsa inqizoja një podcast, e ftova veten në disa vende pune jo të zakonshme.  U çudita që në secilin vend të ndryshëm të punës, ata kishin prioritet të madh që t'i ndihmonin njerëzit të fitojnë vetëdijen, nganjëherë madje ishte edhe pjesë e vlerësimeve të tyre të performancës.  Dhe unë u largova me njohuri të reja se si njerëzit mund ta shohin veten më qartë.


Një: Nëse doni që njerëzit t'ju njohin me të vërtetë, takimet javore nuk i shkurtoni.  Keni nevojë për zhytje të thella me ta në situata me intensitet të lartë.  Kur fola me një ekuipazh të astronautëve që shkuan së bashku në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar, zbulova se NASA i përgatiti duke i dërguar në shkretëtirë për 11 ditë së bashku.  Udhëzuesit e tyre menjëherë i lënë të humbasin, dhe ata thanë që dolën nga ajo përvojë duke e njohur njëri-tjetrin më mirë se kolegët me të cilët kishin punuar me vite.  Në Morning Star, një fabrikë e famshme pastash domateje, që ka funksionuar me sukses për dekada të tëra pa një shef të vetëm, unë u çudita kur zbulova se themeluesi shpesh interviston aplikantë pune në shtëpitë e tyre për tre deri në pesë orë.


Dy: Njohja e vetes tuaj në atë që ju bën të "ndizeni" dhe ta shkruani atë gjë, mund t'iu sigurojë një referencë të dobishme.  Kam parë një numër në rritje të menaxherëve të shkruajnë manualet e tyre të përdoruesve për t'i ndihmuar njerëzit të kuptojnë se çfarë sjell më të mirën dhe më të keqen në ta.  Por është edhe më mirë që njerëzit që ju njohin të shkruajnë "manualin tuaj" të përdorimit për ju.  Gjatë një vizite në fondin e mbrojtjes Bridgewater Associates, pashë që njerëzit vlerësonin njëri-tjetrin çdo ditë në 77 dimensione të ndryshme.  Tingëllon e rëndë, por detyron njerëzit të jenë të sinqertë me veten e tyre.  Dhe në Morning Star, punonjësit duhet të shkruajnë përshkrimet e punës së tyre bazuar në mënyrën se si ata planifikojnë të kontribuojnë në misionin e kompanisë atë vit.  Por ata duhet të marrin kolegët e tyre më të afërt që t'i vlerësojnë dhe pastaj ata e përcaktojnë përcaktojnë pagën e tyre.


Tre: Vendoseni veten në situata kur nuk mund të injoroni vlerësimet nga burime të shumta.  Në studime, një mik është pak më i mirë në vlerësimin e inteligjencës dhe krijimtarisë së një personi sesa janë vetë ata për veten e tyre;  katër shokë janë dukshëm më të mirë në të.  Kur depërtova në dhomën e shkrimtarëve në The Daily Show, nikoqiri, Trevor Noah, më tha që ai përbën 90 përqind të komedisë së tij në skenë.  Ai sapo fillon të brohorasë në tema, merr informacion të menjëhershëm për atë që është qesharake nga një turmë e tërë.  Dhe në Bridgewater, vlerësimet ndahen në atë mënyrë se sa besueshëm e kanë treguar veten kolegët tuaj në secilën fushë.  Kur pesë nga kolegët tuaj të ngushtë kanë të dhëna se janë shumë të organizuar dhe të gjithë thonë se ju nuk jeni, është e vështirë të argumentoni se ju keni të drejtë dhe se ata e kanë gabim.


Imagjinoni sikur Shtëpia e Bardhë të ishte e organizuar në këtë mënyrë: Presidentët vlerësohen gjatë gjithë kohës në sondazhet e opinionit publik, por ata do të mësonin shumë më tepër nëse ekipet e tyre i vlerësojnë ata.  Meqenëse stabiliteti është një gjendje e brendshme, për sa kohë që ai nuk është klinikisht i paqëndrueshëm, Presidenti Trump mund të jetë në gjendje të varet në të më së miri.  Por ai, si të gjithë, me siguri nuk mund ta shohë veten qartë kur bëhet fjalë për tipare që janë qartë të dëshirueshme ose të padëshirueshme, si inteligjenca.


Rregulli i parë i inteligjencës: Mos fol për inteligjencën tënde. Ajo është diçka që vërtetohet, jo diçka që pretendohet. Siç ka thënë komediani Patton Oswalt, ai person që thotë "Unë jam qesharak" në të vërtetë është një person jo-qesharak.  Nëse do të ishit vërtet qesharak, thjesht do t'i bënit njerëzit të qeshin.


Prandaj, nëse do të doja të dija se sa të zgjuar janë kandidatët politikë, nuk do të lodhesha me një test IQ. Unë do t'iu bëja vetëm një pyetje: Sa inteligjent mendoni se jeni?


Gjenitë e vërtetë do ta dinë se nuk është e tyre të gjykojnë.
Robert Gashi
Lexues i flakt.

Gjithashtu lexoni


0 komente