64x64
Kaltrina Dulaj
19 Tetor 2020 · 3 min lexim

Kur fryma bëhet ajër- Paul Kalanithi

Kur fryma bëhet ajër- Paul Kalanithi

Çfarë e bën jetën që vlen të jetohet përballë vdekjes? Çfarë bëni kur e ardhmja, jo më një shkallë drejt qëllimeve tuaja në jetë, përhapet në një dhuratë të përhershme? Çfarë do të thotë të kesh një fëmijë, të ushqesh një jetë të re ndërsa një tjetër venitet?


Paul Kalanithi na tregon se jeta nuk mbaron me frymën tonë të fundit.

Ky libër i botuar në vitin 2016-të tregon historinë e një udhëtimi të madh për të gjetur kuptimin e jetës kur vdekja tashmë është në derë. Kur fryma bëhet ajër, është autobiografia e Paul Kalanithi, një neuroshkencëtar dhe neurokirurg i diagnostikuar me kancer, sëmundje që më në fund mori jetën e tij në moshën 37 vjeç.

Diagnostifikimi i kancerit e prishi karrierën e tij, por i dha kohë që të shkruante këtë kujtim, i cili buron mbi jetën, vdekjen dhe çfarë do të thotë të jesh njerëzor kur një sëmundje e pështirë ju largon nga identiteti juaj.

Është një reflektim i paharrueshëm, pohues i jetës për sfidën e përballjes me vdekjen dhe marrëdhënies midis mjekut dhe pacientit, nga një shkrimtar i shkëlqyer që u bë i të dyve.


Pjesë e barabartë një pasqyrë e jetës së një neurokirurgu, ajo merret me marrëdhëniet midis shkencës dhe letërsisë, mjekut dhe pacientit, jetës dhe vdekjes.

Duke lejuar një vështrim në jetën e tij (dhe vetveten) përmes librit, historia e tij detyron një të përballet me realitetin e vetë vdekshmërisë sonë, dhe gjithçka që ne marrim si të mirëqenë.

Të gjithë e dimë se vdekja është e pashmangshme dhe askush nga ne nuk e di se kur do të arrijë. E megjithatë ne jetojmë me imazhin e një të ardhmeje të pafund, luftojmë mbi gjëra të imta, harrojmë që gjithçka që ne kemi vërtet është e tashmja.


Një vend ku ambicia gjithashtu plotëson kënaqësinë, dhembja bëhet mirënjohje dhe vdekja do të thotë të jetosh me qëllim.

Edhe përmes fjalëve të papërpunuara, të dhimbshme për të luftuar kancerin - ka një pasqyrë të ndjeshme për kaq shumë frikë / çudi, që lidh fuqinë e lidhjes njerëzore dhe ndikimin e perspektivës përmes një thjerrze guximi dhe shprese.Gjithashtu lexoni


0 komente