64x64
Top Lista
15 Shtator 2019 · 5 min lexim

10 Faktet kryesore të reshjes së meteorëve: Perseidet

10 Faktet kryesore të reshjes së meteorëve: Perseidet

Çdo gusht, qielli i natës është i mbushur me copëza të mbeturinave të kometës në atë që ne e quajmë reshje meteorësh Perseide. Në vitin 2019, Perseidet do të arrijnë kulmin në 12-13 gusht, me 50-75 meteorë në orë të mundshme për vëzhguesit me qiell të qartë, të errët, sipas Shoqatës Amerikane të Meteorëve. Perseidet janë copëza të kometës Swift-Tuttle dhe shpesh krijojnë reshjen e meteorëve më të mahnitshme të tërë vitit, megjithëse këtë vit shkëlqimi i tyre do të lagështohet pak nga hëna e ndritshme.


Këtu janë 10 fakte interesante që mund të përdorni për t'iu bërë përshtypje miqve apo familjes vonë natën ose herët në mëngjes ndërsa shikoni yjet:


Objekti më i madh


Kometa Swift-Tuttle, mbeturinat e së cilës krijojnë Perseidet, është objekti më i madh që bën kalime të përsëritura afër Tokës. Bërthama e saj është rreth 26 kilometra përtej, afërsisht e barabartë me objektin që fshiu nga toka dinosaurët.


Kalim afër?


Në fillim të viteve 1990, astronomi Brian Marsden llogariti që Swift-Tuttle mund të godiste Tokën në një kalim të ardhshëm. Më shumë vëzhgime eliminuan shpejt të gjitha mundësitë e një përplasjeje.  Marsden zbuloi, megjithatë, që kometa dhe Toka mund të përjetonin një kalim kozmik të afërt me njëra-tjetrën (rreth një milion kilometra) në 3044. 


Perseidet nuk janë të ngadalta


Meteoridet e Perseidit (që quhen kështu ndërsa janë në hapësirë) janë të shpejta.  Ata hyjnë në atmosferën e Tokës (dhe më pas quhen meteorë) me afërsisht 60 kilometra në sekondë në lidhje me planetin. Shumica janë sa madhësia e kokrrave të rërës. Disa janë po aq të mëdha sa bizelet. Pothuajse asnjë nuk e godet tokën, por nëse ndonjë copëz e bën këtë, atëherë ai quhet një meteorit. 


Ajri i ngrohur

 

Kur një grimcë Perseide hyn në atmosferë, ajo ngjesh ajrin përpara tij, i cili nxehet.  Meteori, nga ana tjetër, mund të nxehet në më shumë se 1.650 gradë Celsius. Nxehtësia e madhe avullon shumicën e meteorëve, duke krijuar ato që ne i quajmë yje duke rënë. Shumica bëhen të dukshëm në lartësi prej 97 kilometrash. Disa meteorë të mëdhenj shpërndahen, duke shkaktuar një ndezje më të ndritshme të quajtur top zjarri, dhe nganjëherë një shpërthim që shpesh mund të dëgjohet edhe nga toka. 


Shumë kometa


Kometa Swift-Tuttle ka shumë kometa fqinje të llojit të saj. Shumica e kanë origjinën nga reja e largët Oort, e cila shtrihet gati në gjysmën e rrugës drejt yllit tjetër. Shumica dërrmuese nuk e vizitojnë kurrë sistemin diellor të brendshëm. Por disa, si Swift-Tuttle, janë ngritur në mënyrë gravitacionale drejt trajektoreve të reja, ndoshta nga graviteti i një ylli që ka kaluar kohë më parë.

 

Shumë rrjedhë

 

Meteoridet e Perseidit (e dini se këto janë gjëra në hapësirë ​​para se të godasin atmosferën e Tokës) janë diku nga 100 deri në 160 kilometra larg, madje edhe në pjesën më të dendur të lumit të mbeturinave të lëna pas nga kometa Swift-Tuttle. Ai lum, në të vërtetë, është më tepër si shumë përrenj, secili i depozituar gjatë një kalimi të ndryshëm të kometës në orbitën e tij 130-vjeçare rreth Diellit.  Materiali zhvendoset nëpër hapësirë ​​dhe, në të vërtetë, orbiton diellin në përafërsisht të njëjtën rrugë si kometa ndërsa gjithashtu shpërndahet me kalimin e kohës.

 

Reshjet para agimit

 

Ndërsa Toka rrotullohet, pala që përballet me drejtimin e orbitës së saj rreth Diellit ka tendencë të shkatërrojë më shumë mbeturina hapësinore.  Kjo pjesë e qiellit është drejtpërdrejt përmbi ne në agim.  Për këtë arsye, Perseidet dhe reshjet e tjera të meteorëve zakonisht shikohen më së miri në orët para agimit. 


Hera e fundit

 

Kometa Swift-Tuttle u pa për herë të fundit në 1992, një kalim spektakolar përmes sistemit diellor që kërkonte dylbi për tu shijuar.  Para kësaj, ajo ishte parë për herë të fundit në vitin kur u zbulua nga astronomët amerikanë Lewis Swift dhe Horace Tuttle, 1862. Abraham Lincoln ishte president në atë kohë.

 

Shoqëri e gjatë

 

Orbita e Swift-Tuttle është gjurmuar rreth 2,000 vjet dhe tani mendohet të jetë e njëjta kometë që u vëzhgua në 188 pas Krishtit dhe ndoshta edhe qysh në vitin 69 para Krishtit. 


Herën tjetër përreth

 

Swift-Tuttle pritet të kthehet në vitin 2126 (siç e dini tani, nuk do të na godasë) dhe astronomët mendojnë se mund të bëhet një kometë spektakolare e cila mund të shihet me sy të lirë, si Hale-Bopp. Nëse llogaritjet historike janë të sakta (shiko faktin e 9-të), atëherë pamja e vitit 2126 do të shënojë mijëvjeçarin e tretë të vëzhgimit njerëzor, duke supozuar se është dikush për ta parë atë.

Gjithashtu lexoni


0 komente