64x64
Top Lista
7 Shtator 2019 · 11 min lexim

10 fakte magjepsëse rreth numrave

10 fakte magjepsëse rreth numrave

Numrat kanë cilësi dhe mistere intriguese. Askush nuk e di pse numrat e thjeshtë paraqiten në mënyrë të rastësishme ose pse sillen si kristale. Nuk ka asnjë dyshim që këto gjëra janë përplot me çudira.


Mekanika kuantike ka prodhuar numra të pathyeshëm, numrat e mëdhenj mund të krijojnë vrima të zeza në tru dhe gjysma e popullsisë amerikane dëshiron të ndalojë numrat.  Kjo kërkesë e veçantë nuk shqetëson kultura të caktuara, pasi disa prej tyre nuk numërojnë asgjë.


10. Historia e pikturës me numra


Leonardo da Vinci ishte shpikësi origjinal i pikturave me numra.  Ai e përdori konceptin për të mësuar nxënësit e tij.  Gjatë viteve 1940, Dan Robbins dëgjoi për metodën e da Vinçit. Ai punoi për kompaninë Palmer Paint në Detroit.


I frymëzuar nga da Vinçi, Robbins krijoi pikturën e parë të tij me numra dhe i tregoi shefit të tij.  Megjithëse ai e urrente atë, ai inkurajoi Robbins të hartojë lëndë që njerëzit mund të duan të pikturojnë.  Pikturat e dalura ishin peizazhe, kuaj, kotele dhe këlyshë. E gjithë gjëja u bë një mani, dhe shitjet arritën një rekord prej 20 milion dollarë në 1955.

Disa vjet më vonë, tregu u ngop me falsifikime dhe fitimet ranë. Kompania Palmer Paint u shit dhe sot prodhon vetëm dy komplete.  Njëra tregon Darkën e Fundit, dhe tjetra përkujton sulmet e 11 shtatorit.  Puna e Robbins u festua më vonë nga Instituti Smithsonian - një thirrje shumë e largët nga ditët e para kur kritikët përplasën konpletet e tij nën arsyen se nuk qenë art i vërtetë.

Ai ndërroi jetë në vitin 2019 në moshën 93 vjeç.


9.Bletët i kuptojnë numrat


Gjatë një eksperimenti të vitit 2009, studiuesit gjetën një aftësi të jashtëzakonshme te bletët.  Insektet mund të bënin dallimin midis dy, tre dhe katër pikave. Ata nuk mund të kuptonin numra më të mëdhenj.


Bletët lejoheshin të fluturonin nëpër kuti të formës Y.  Ato u trajnuan të dinin se kutitë me hyrje të shënuara (duke treguar dy deri në katër pika) kishin një shpërblim brenda.

Kur bleta arriti në pirun, ajo hasi në dy grupe pikash.  Një përputhej me numrin në hyrje.  Rruga tjetër kishte një numër pikash të ndryshëm.  Bletët që gumëzhinin poshtë anës me të njëjtin numër si hyrja u trajtuan me ujë të ëmbël.

Rreth 80 përqind të kohës, insektet njohën dy dhe tre pika.  Kutitë që kishin grupe me tre dhe katër kishin 70 përqind sukses.  Studiuesit besojnë se bletët nuk mund të numërojnë. Përkundrazi, ata kuptojnë intuitivisht numrat e vegjël në të njëjtën mënyrë ashtu si njerëzit e dinë se ka vetëm tre shishe në një raft pa i numëruar ato në të vërtetë.


8. Numrat e thjeshtë më interesantë


Kur një numër i plotë më i madh se 1 plotëpjestohet vetëm me vetveten dhe me 1, ai konsiderohet një numër i thjeshtë.  Nuk duhet të ketë mbetje si 3.4 apo diqka të tillë. Disa shembuj të numrave të thjeshtë janë numrat 2, 3, 5 dhe 7.


Në vitin 2017, u zbulua numri më i madh i thjeshtë në botë.  I quajtur M77232917, ishte saktësisht 23,249,425 shifra i gjatë.  Rekordi i ri kishte gati një milion shifra më shumë sesa numri i thjeshtë i mëparshëm më i madh.


Një mënyrë tjetër për ta bërë të kuptueshme për dikë tjetër përmasat e atij numri, është të mundoheni ta shkruani atë.  Nëse do të shkruheshin 1000 shifra çdo ditë, detyra do të zgjaste mbi 60 vjet.  Për fat të mirë, versioni i tij i shkurtuar mund të shkruhet si  2^(77,232.917) minus 1.

Është gjithashtu një numër i thjeshtë i rrallë Mersenne, një numër i thjeshtë që është një më pak se një fuqi e numrit dy. Ishte kërkimi për numrat e thjeshte Mersenne që rezultoi në zbulimin e M77232917.

Shkencëtarët dhe civilët punojnë në një projekt global kompjuterik të quajtur Kërkimi i Madh i Internetit Mersenne Prime (GIMPS).  Pasi kërkoi për GIMPS për 14 vjet, një inxhinier elektrik i quajtur Jonathan Pace e gjeti atë në vitin 2017.

Regjistrimi i Pace nuk zgjati shumë, sidoqoftë.  Në Dhjetor 2018, Patrick Laroche gjeti një numër të thjeshtë edhe më të madh Mersenne: M82589933, që është 2^(82,589,933) minus 1.


7. "Dyscalculia"


Pakkush ka dëgjuar për dyscalculia. E quajtur "disleksi e matematikës", njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje luftojnë për të përfunduar transaksione të thjeshta.  A është 7 më e madhe se 6?  Cili është ndryshimi për një blerje prej 5,50 dollarë të paguar me 10 dollarë?  Cili është rezultati i një loje bejsbolli?


Njerëzit me dyscalculia kanë një kohë të vështirë me gjëra të tilla.  Kjo nuk do të thotë se ata janë budallenj.  Hulumtimet kanë treguar që individët me këtë gjendje janë kognitivisht normal dhe inteligjent.  Popullsia e prekur mund të jetë deri në 7.5 përqind, dhe meqenëse gjendja e vështirëson jetën e përditshme, duhet të kuptohet që të marrë ndonjë trajtim.

Fatkeqësisht, shkaku i saj kryesor mbetet misterioz.  Një gjë është e sigurt, sidoqoftë.  Duket se rajonet e trurit përgjegjës për matematikën janë joaktive në dyskalkulikët.  Për më tepër, skanimet kanë treguar që këto rajone janë më pak të lidhur me pjesën tjetër të trurit. Por arsyeja që qëndron në aktivitetin e ulët dhe lidhjen e saj e vë në mëdyshje shkencën.


6. Kulturat pa numra


Shumica prej nesh nuk mund ta imagjinojmë një botë pa numra. Njerëzit thonë: "Unë kam tre fëmijë" ose "Më duhen tetë vezë për këtë recetë." Për çudi, ka kultura pa fjalë për numra.  Ata quhen popuj anumerikë ose të panumërt.


Midis tyre ka fise në Amazonia. Këta gjuetarë përdorin terma si "disa" ose "pak". Kur studiuesit testuan fise anumerike, të rriturit përpiqeshin shumë që të mbajnë vëmendjen në arrat nxirreshin nga një kanaçe. Kjo ndodhi edhe kur eksperimenti përfshinte vetëm katër arra. Përndryshe, njerëzit anumerikë janë aq inteligjentë sa kushdo tjetër.

Është interesante se çdo qenie njerëzore lind anumerike.  Duhet një shoqëri e tërë - familja, sistemi arsimor dhe bashkëmoshatarët - të mësojnë dikë se si të kuptojnë botën komplekse të numrave. 


Në të vërtetë, hulumtimet kanë treguar që kulturat me numra janë relativisht të reja në jetëgjatësinë e 200,000 viteve të njerëzimit.


5. Rastësia e pathyeshme


Aftësia për të prodhuar numra të rëndomtë është e rëndësishme. Kompjuterët e përdorin këtë për të kriptuar informacionin e ndjeshëm. Sidoqoftë, hakerat gjejnë mënyra për të parashikuar dhe ngacmuar algoritmet. Sado e çuditshme që duket, prodhimi i numrave të rëndomtë është i vështirë.  Problemet e vështira shpesh kërkojnë zgjidhje të çuditshme.


Në vitin 2018, një eksperiment çoi në metodën e parë "të pathyeshme" kur studiuesit iu drejtuan mekanikës kuantike. Dy fotone (grimca të lehta) u përdorën për të gjeneruar vargje vërtet të rastësishme të numrave.

Për të filluar, fotonet drejtohen ose lart ose poshtë.  Para se të maten për të përcaktuar pozicionet e tyre, grimcat ekzistojnë në një gjendje ku shanset janë të barabarta për secilin rezultat. Kjo i pengon ata që të jenë të parashikueshëm.

Shkencëtarët bashkuan çifte fotonesh për të siguruar që grimcat të fillonin në një pozicion neutral. Është e rëndësishme të dini se ata nuk ishin tashmë lart ose poshtë.  Ishte një eksperiment i suksesshëm. Ndikimi i tyre tek njëri-tjetri dha një lexim “neutral” përpara se fotonet të ndërronin vendin e tyre.  Si rezultat, studiuesit krijuan një algoritëm të aftë të krijojë numra me të vërtetë të rastësishëm.


4. Numrat e thejshtë sillen si kristale


Numrat e thjeshtë shpesh konsiderohen blloqet ndërtuese të matematikës.  Përkundër kësaj, karakteristika të caktuara i kanë ngatërruar njerëzit për mijëra vjet.  Rastësia e dukshme e tyre është aq e çuditshme sa që shkaktoi gjuetinë e përhershme për numrin kryesor tjetër më të madh.  Askush nuk mund të gjente ndonjë rend të caktuar derisa kimistët teorikë të shikonin numrat e thjeshtë në një mënyrë të re.


Në 2018, një studim i konsideroi numrat e thjeshtë si një strukturë fizike. Më saktësisht, sikur të ishin atome brenda një kristali.  Mënyra se si testohen modelet e atomit brenda një kristali është të shikojmë se si shpërndahen rrezet X.  Për dallim nga lëngjet që prodhojnë rezultate kaotike, struktura e ngurtë e atomeve të kristalit gjithmonë kthen një model të rregullt.

Studiuesit përdorën softuer për ti gjuajtur, teorikisht, rrezet X në një milion numra të thjeshtë.  Ata prisnin që numrat të silleshin si një lëng duke marrë parasysh tendencat e tyre të rastit.  Përkundrazi, numrat e thjeshtë prodhuan një model kristali, por ndryshe nga çdo kristal që e kishin parë ndonjëherë shkencëtarët.


3. Të kuptuarit e numrave në çast nga inteligjenca artificiale


Kompjuterët mund të llogaritin numrat me një shpejtësi marramendëse.  Asnjë njeri nuk mund të shpresojë të përpunojë miliona llogaritje në një sekondë, por ne mbajmë një pozitë superiore falë një gjëje.  Mendja e njeriut e di nëse shikon tre mollë apo tre mace.  Një kompjuter nuk mund ta njohë objektin nëse nuk thuhet se kjo është një mollë ose një mace dhe se duhet të llogaritet.


Kjo aftësi për të njohur gjëra të ndryshme, simbolin 3 dhe faktorin e tyre të përbashkët si koncept abstrakt i 3, pa pasur nevojë t'i numërojmë ato është "sensi ynë". Ndërsa kompjuterët nuk mund ta bëjnë këtë vetë, inteligjenca artificiale (AI) nuk është askund afër inteligjencës së njerëzve.


Në vitin 2019, lajmi shpërtheu se një AI ka evoluar spontanisht aftësinë. AI në fjalë po mësohej për njohjen e thjeshtë të objekteve.  Zakonisht, kompjuterët i shohin numrat në një mënyrë tjetër nga mendja e njeriut. Ata njohin piksela, linja dhe forma.  Pasi të njohë mollët, mund t'i numërojë ato. Sidoqoftë, AI i çuditshëm zhvilloi sensin e numrave në nivelin njerëzor për të ditur që tre mollë ishin të ndryshme nga tre mace por që ata kishin numrin 3 të përbashkët. Çuditërisht, shkencëtarët zbuluan se pjesë të caktuara të rrjetit kompjuterik papritmas u akorduan për numra abstraktë, ashtu si neuronet e trurit të vërtetë.


2. Një ndalim i numrave


Në vitin 2019, një kompani kërkimore e quajtur CivicScience u kërkoi njerëzve që të votojnë në një sondazh.  Pyetja ishte e thjeshtë.  A duhet të hiqen numrat hindu-arab nga sistemi shkollor në SH.B.A.?


U përgjigjën mbi 3,600 votues.  Kur rezultatet u ekstrapoluan nga ky grup, sugjeruan që gjysma e të gjithë amerikanëve dëshirojnë që numrat të ndalohen.  Kjo ishte e çuditshme.  Numrat hindu-arab janë shifrat 0 deri në 9. Shanset janë që votuesit nuk e kuptuan fare këtë fakt. Emri vjen nga origjina e tij (India rreth 400 vite pas Krishtit) dhe të huajt që adoptuan sistemin duke shtuar shijen e tyre (arabisht).


Perëndimi ka përdorur 0 deri në 9 për aq kohë saqë pak mendojnë se nga kanë ardhur numrat dhe shumica e konsiderojnë sistemin si perëndimor.  Reagimi i fortë që mbështeste ndalimin mund të lidhej me tribalizmin.

 

Studiuesit mendojnë se kur njerëzit ndjekin "fakte" sepse i ndihmon ata të identifikohen me grupin e tyre, që është tribalizëm klasik, gjërat priren të spiralizohen në fanatizëm. Jo vetëm kundër Lindjes së Mesme, por edhe brenda SHBA,midis grupeve që mbështesin ndalimin dhe atyre që e shohin atë si dezinformim.


1. Vrimat e zeza brenda trurit


Kur numrat bëhen shumë të mëdhenj, ata marrin emra si googol, TREE (3) dhe numri i Grahamit. Ky i fundit është një llogaritje prej 64 hapash që ngrihet menjëherë pas disa hapave.  Deri atëherë, ka triliona shifra.


Numri i Grahamit është një shumë i vogël pranë numri TREE (3).  Kapja e kapacitetit ose arritjes së tij të plotë thuhet se është e pamundur.  Edhe pse njerëzit janë të aftë për matematikë, aftësia për të kuptuar një numër të madh nuk është e natyrshme.


Kjo çoi në pyetjen se çfarë mund të ndodhë nëse diçka si TREE (3) ruhej brenda trurit në një shënim dhjetor.


Teoria u kthye në diçka të frikshme. Truri mund të mbajë kaq shumë informacion. Sipas matematikanëve, të detyrosh më shumë detaje në një mendje të plotë mund të krijonte një vrimë të zezë në tru. Pjesa e frikshme është se numrat më të vegjël se numri i Graham mund të shkaktojnë një ngjarje të tillë gjithashtu.

Gjithashtu lexoni


0 komente